Krepšelis tuščias
Kai pradėjau gerti matcha arbatą, galvojau, kad tai bus paprasta – įberi miltelių, užpili vandeniu ir sumašai. Tačiau iš tiesų matcha ruošimas yra subtilus procesas, kuriame kiekviena smulkmena turi reikšmės. Iš pradžių mano matcha gavosi per karti, spalva – blanki, o konsistencija – milteliai sulipę į gumulėlius. Tik vėliau supratau, kad dariau klaidas, kurios gadino tiek matcha skonį, tiek jos teigiamą poveikį. Kad Tau nereikėtų nueiti viso šio sudėtingo kelio, dalinuosi: štai penkios dažnos, bet ne visiems žinomos klaidos, kurios gali sugadinti net geriausią matchą.
Ne visa matcha yra vienoda. Pirma klaida, kurią dariau vos pradėjusi gerti matchą – nepasidomėjau, kad matcha milteliai skiriasi priklausomai nuo auginimo metodų, apdorojimo būdų, laikymo sąlygų ir panašiai. Pavyzdžiui, kai kurie matcha milteliai būna pagaminti ne iš pirmojo derliaus Japonijoje, o iš vėliau nuskintų, mažiau vertingų žaliosios arbatos lapų, kurie neretai užauginami Kinijoje, kur ūkiai kelia sau gerokai žemesnius standartus. Tokia matcha dažnai turi daugiau kartumo ir mažiau veikliųjų medžiagų. Be to, jei matcha milteliai ilgai laikomi nesandariame inde ar netinkamomis sąlygomis, pavyzdžiui, itin saulėtoje, karštoje vietoje, jie greitai oksiduojasi ir praranda naudingas savybes. Spalva tampa papilkėjusi, o skonis – silpnas, kartais net kartokas ar rūgštokas. Dabar renkuosi tik šviežią ir kokybišką matchą iš Japonijos, laikau ją sandariame indelyje, kurį slepiu tamsioje spintelėje, ir visad stengiuosi sunaudoti per mėnesį nuo atidarymo.
Jokiu būdu neužpilk matcha miltelių verdančiu vandeniu! Per karštas vanduo – virš 80 °C – gali sunaikinti dalį švelnių amino rūgščių, ypač taip vertinamą L-teaniną, kuris atsakingas už tą ypatingą būseną, kurią sukelia matcha – vidinį balansą ir padidintą budrumą tuo pačiu išliekant ramiam, be jokio nerimo, kurį sukelia kava. Be to, užpilta per karštu vandeniu matcha tampa kartesnė. Taip pat svarbi ir vandens kokybė. Pernelyg kietas vanduo (turintis daug kalcio ar magnio) trukdo atsiskleisti švelniam matchos skoniui. Dabar naudoju filtruotą ar net lengvai mineralizuotą vandenį, kurį visad atvėsinu iki 70–75 °C (įprastai užverdu vandenį ir palieku pastovėti kelioms minutėms). Tai smulkmena, kuri pakeiča daug.
Įprastai visi žino, kad matcha milteliai nešsiplaks su šakute ar šaukštu. Šį faktą pradėjusi gerti matchą žinojau ir aš. Tačiau maniau, jog nėra skirtumo, ar matcha plakama su rankiniu elektriniu plakikliu, ar su specialia bambukine šluotele. Tiesą sakant, net galvojau, jog elektrinis plakiklis yra geresnis pasirinkimas – tiesiog jis ne toks autentiškas įrankis, todėl ir nenaudojamas matcha entuziastų… Tačiau elektrinis plakiklis turi savo minusų: viena kryptimi besisukanti jo galvutė nepagriebia visų miltelių, tad arbatoje lieka karčių gumulėlių, be to, puodelyje palieka didelius putų purslus, o ne padeda sukurti vientisą ir kremišką matcha putą, kuri itin vertinama tradicinėse japoniškos arbatos ceremonijose. Be to, vienas iš garsiausių matcha mokytojų Japonijoje yra pasakęs, kad matcha nemėgsta metalo, ypač jei naudojamas įrankis iš nerūdijančio plieno. Kodėl? Metalas gali reaguoti su matchoje esančiais antioksidantais ir keisti skonį. Todėl bambukinė matcha šluotelė, dar vadinama chasen, yra vienas svarbiausių tradicinės matcha ruošimo įrankių. Šis įrankis buvo sukurtas būtent matcha arbatos plakimui, kad iš miltelių būtų išgautas kuo vientisesnis, glotnesnis gėrimas! Tradicinė matcha šluotelė yra pagaminta iš bambuko, kuris rankomis išskeltas į dešimtis plonų, lanksčių šerelių. Būtent šie šereliai leidžia plakimo metu apimti visus miltelių gumulėlius ir greita išmaišyti juos su vandeniu, nepaliekant nuosėdų ar neištirpusių likučių dugne. Manęs matcha pradedantieji dažnai klausia, kokius įrankius rinktis, jog pavyktų pasidaryti skanų matcha puodelį namuose. Teiraujasi, ar matcha rinkinys būtinas, ar galima pradėti ir be jo. Ir aš visad nuoširdžiai ir atvirai sakau: kiekvienas įrankis gerokai palengvina paruošimą, tačiau matcha arbatos rinkinys tikrai nėra būtinas! Yra tik dvi prekės, kurios turi atsidurti jūsų krepšelyje: aukštos kokybės matcha arbata ir bambukinė šluotelė.
Ilgą laiką plakiau matchą puodelyje. Tačiau puodelyje matcha arbatą išplakti yra sudėtingiau: įprastame puodelyje yra per mažai vietos atlikti tinkamus judesius šluotele, be to, jeigu puodelio kraštai žemesni, plakant matcha arbata taškosi per puodelio šonus, o tai sukelia papildomą diskomfortą. Kad matcha arbata išsiplaktų lengviau, siūlau namie paieškoti dubenėlio, kuris turi nedidelį skersmenį, bet yra aukštesnis. Įprastai matcha arbatos plakimui puikiai tinka nedideli azijietiški rameno dubenėliai. Be to, įdomus faktas – tradicinėje japoniškoje arbatos ceremonijoje dubenėlis įprastai yra pirmiausia pašildomas. Šiltas indas padeda palaikyti tinkamą temperatūrą, todėl milteliai ištirpsta tolygiau, o skonis išlieka stabilesnis. Kai turiu laiko ritualinei ceremonijai, prieš ruošdama matchą įpilu šiek tiek karšto vandens į dubenį, palaikau apie minutę, kad indas sušiltų, ir tik tada beriu matchą.
Paskutinė klaida – nepersijoti miltelių. Įdomu tai, jog itin aukštos kokybės matcha įprastai yra tokia smulki ir kremiška, jog primena pudros tekstūrą, ir todėl ji elektrinasi bei kimba į mažus gumulėlius. Tokius gumulėlius kartais itin sunku išskaidyti net ir su tradicine matcha šluotele. Dabar visada prieš plakdama matchą naudoju smulkų sietelį. Tai labai nedidelis žingsnis, kuris užtikrina geroka lengvesnį vėlesnį paruošimą – matcha persijosi vos per kelias sekundes, o plakimas šluotele po persijojimo turbūt užtruks kone dvigubai trumpiau!
Matcha tikrai nėra paprasta arbata! Ji jautri, todėl tik žinodami pagrindines klaidas ir jų išvengdami, galime pajusti tikrą jos skonį, kvapą ir poveikį. Tačiau galiu nuoširdžiai pasakyti, jog arbatos skonis ir matcha nauda yra verti viso to proceso, o šie žingsniai – kai jau žinai, ką ir kaip turi padaryti visoje ruošimo eigoje – yra tikrai greiti ir neapsunkina, neprailgina viso ruošimo proceso. Be to, kai pradėjau matchą gaminti teisingai ir skyriau dėmesio detalėms, pastebėjau, kad kiekvienas puodelis tapo tarsi trumpa raminanti pauzė dienos eigoje.
Ieškai, kur įsigyti tinkamus įrankius ruošti matcha arbatą? Mūsų parduotuvėje gali rasti tiek visus svarbiausius įrankius, tiek jau paruoštus matcha arbatos rinkinius. Spausk ir apsilankyk: matcha įrankiai arba matcha rinkiniai.