Krepšelis tuščias
Rinkoje esančių matcha arbatos miltelių kokybė gali skirtis drastiškai. Nors aukštos kokybės matcha nebūtinai bus brangi, visgi neapsigaukite pamatę itin patrauklius žemos kainos pasiūlymus. Pigi matcha įprastai bus prastos kokybės ir nekokio skonio. Tikėtina, paragavę antro puodelio nebenorėsite.
5 paprasti kriterijai, pagal kuriuos turėtumėte įvertinti miltelius:
Spalva yra vienas iš paprasčiausių būdų įvertinti matcha arbatos kokybę. Žalios spalvos atspalvis skiriasi priklausomai nuo to, kada buvo nuimtas žaliosios arbatos lapelių derlius. Iš pirmųjų pavėsyje augintų nuskintų lapelių susidaro intensyvios, išskirtinai žalios spalvos milteliai. Vėliau skinami lapeliai vis dar yra žalios spalvos, tačiau šiek tiek blankesnio atspalvio. Pastebite, jog matcha milteliai yra gelsvo ar rusvo atspalvio? Tai reiškia, jog matcha arbata yra pasenusi arba buvo neteisingai auginta - saulėje, o ne pavėsyje.
Rinkdamiesi matcha arbatą peržiūrėkite, kur ji užauginta. Ar siūloma matcha yra tik iš vienos vietos, ar iš skirtingų vietų? Kur yra matcha arbatos ūkis? Autentiška matcha, kaip ir šampanas iš Šampanės regiono, visada bus užauginta tik Japonijoje, kur XVI amžiuje ir buvo išrasta japoniška matcha arbatos ceremonija. Čia, Japonijoje, derlingos dirvos, unikalios geografinės sąlygos ir tradicijas puoselėjantys šeimos ūkiai leidžia pagaminti geriausius matcha miltelius. Kartais rinkoje siūloma matcha atkeliauja iš Taivano, Korėjos ar Kinijos, tačiau neapsigaukite - dažnu atveju jie augina žaliosios arbatos lapelius neatsižvelgdami į gerąsias praktikas, neretai ir radiacijos užterštuose dirvožemiuose, tad gerdami tokią arbatą ne tik kad nepamilsite jos skonio, bet ir pakenksite savo organizmui.
Kuo smulkiau sumalti matcha milteliai, tuo jos kokybė aukštesnė. Geriausi matcha milteliai turėtų būti lygūs ir it šilkiniai, kai juos trinate tarp pirštų. Norėdami įvertinti tekstūrą, galite atlikti paprastą testą: pamirkykite pirštą į matcha miltelius ir tada ant popieriaus lapo “nupieškite” tiesią liniją. Kuo smulkiau sumalta matcha, tuo ilgesnė ir švaresnė bus gauta linija. Taip pat galite pabandyti matcha miltelius išplakti su vandeniu. Geriausi matcha arbatos milteliai plakasi gerokai lengviau ir išplakus turi storą kreminių putų sluoksnį. Kodėl tokia svarbi tekstūra? Smulkia sumalti lapeliai daug lengviau tirpsta ir maišosi su vandeniu, taigi, jūsų arbatoje neliks gumuliukų.
Matcha kvapas yra dar vienas jos kokybės rodiklis. Kvapas turėtų būti gaivus, subtilaus žolinio, augalinio, jūros aromato. Didelei daliai šio aromato įtaką daro žaliosios arbatos milteliuose esanti aminorūgštis L-teaninas. Prastos kokybės arbatose yra mažiau L-teanino, todėl jos ir neturi tokio ryškaus, stipraus žolinio aromato. Jeigu matcha arbatos milteliai riečia nosį, tikriausiai žaliosios arbatos lapeliai buvo auginti ir saugomi netinkamomis sąlygomis, ir turėtumėte jų nepirkti.
Jeigu jūsų matcha žalioji arbata yra tik karti, vadinasi, ji nėra aukštos kokybės. Aukštos kokybės matcha pasižymi gaiviu, augaliniu, salstelėju skoniu su subtiliu kartu poskoniu, būdingu žaliosioms arbatoms. Subtilus salstelėjęs skonis, dar japonų vadinamas umami, atsiranda dėl aminorūgščių, kuris kaupiasi žaliosios arbatos lapeliuose, kai jie yra tinkamai užtemdyti. Įprastai, kuo ankstyvesnis derlius, tuo saldesnis ir subtilesnis matcha lapelių skonis. Vėlesnio derliaus matcha arbata turės gerokai stipresnį kartų poskonį.
Domitės, kur galima rasti aukštos kokybės matcha arbatą? Peržiūrėkite mūsų iš Japonijos atvežtą 100% natūralią ceremoninę matcha arbatą.
Tradicinėse japoniškose matcha arbatos ceremonijose naudojama net 19 įrankių! Visgi tam, jog pagamintumėte gardžią arbatą, jūs tikrai neturite susipirkti visų šių įrankių. Apžvelgsiu kelis aktualiausius įrankius, kurie neabejotinai palengvins jūsų gamybos procesą.
Bambukinė šluotelė (chasen): Teisingas matcha plakimo būdas yra judesys pirmyn ir atgal, o ne dideliais sukamaisiais judesiais. Taigi, speciali bambukinė šluotelė yra veiksmingiausias įrankis išplakti matcha miltelius iki norimos konsistencijos. Speciali šluotelė turi daug dantukų, kurie išskaido visus gumulėlius. Be to, plakdami matcha arbatą ne tik išplaksite visus gumulėlius, bet ir sukursite tradicinę švelnią putą. Taigi, bambukinė šluotelė yra geriausias pasirinkimas, jeigu norite norite paruošti matcha arbatą pagal Japonų tradicijas.
Bambukinės šluotelės, randamos rinkoje, įprastai skiriasi savo dantukų skaičiumi. 16-48 dantukų šluotelės labiau tinkamos, jeigu norite gerti tirštesnę ir kremiškesnę arbatą (koicha). 68-120 dantukų šluotelės labiau tinkamos, jeigu norite gerti skystesnę arbatą su puta (usucha). Jeigu norite universalesnės šluotelės (tinkamos pagaminti abiejų tipų arbatoms), siūlome rinktis šluotelę su 64-80 dantukų. Įprastai, kuo didesnis dantukų skaičius - tuo lengviau išplakti miltelius.
Tinkamai prižiūrimos, reguliariai naudojamos bambukinės šluotelės įprastai tarnauja 1-2 metus.
Elektrinis plaktuvas: Kitas matcha mėgėjų naudojamas įrankis išplakti miltelius - elektrinis plaktuvas. Su elektriniu plaktuvus miltelius išplaksite greitai ir be didelių pastangų, tačiau turėkite omenyje, jog jis, priešingai nei bambukinė šluotelė, neišplaks prie puodelio dugno prilipusių miltelių; suplakus miltelius gali likti karčių miltelių gumulėlių, be to, susidaro didesni burbulai ir putos.
Miltelių plakimui nerekomenduoju kitų įrankių. Su šaukšteliu miltelių neišmaišysite, o plakant stiklainyje ar kitame prietaise, tikėtina, šlapi milteliai prilips ir pasiliks ant indo sienelių.
Keli įrankiai, kurie palengvins matcha arbatos ruošimą:
Pasinaudokite šiais patarimais ir pamatysite, koks paprastas gali būti matcha paruošimas!
Esate pradedantysis ir ieškote subalansuoto rinkinio, kuris įvestų jus į ceremonijų pasaulį ir būtų lengvas naudotis? Siūlau peržiūrėti šį rinkinį. Jame rasite visus svarbiausius įrankius, su kuriais galėsite ruošti gardžią matcha arbatą. O jeigu norite nušauti du zuikius vienu šūviu, šis rinkinys puikiai tinkamas tiems, kurie tuo pačiu nori nusipirkti ir aukštos kokybės matcha žaliosios arbatos miltelių (be to, priedo - skaniai atrodanti stilinga stiklinė ritualams!).
Turite dar klausimų? Mielai padėsiu! Susisiekite su manimi labas@holycup.lt.