Krepšelis tuščias
Jūsų spintelėje gali stovėti pačios aukščiausios kokybės matcha milteliai, bet jei nemokėsite jų suplakti – vietoje švelnios, kreminės putos liks tik nusivylimas ir žalias vanduo. Ir ne, nei šaukštelis, nei šakutė, nei elektrinis pieno plakiklis čia nepadės.
Norint išgauti tikrąją matcha arbatos tekstūrą, svarbu vienas tradicinis japoniškas įrankis - bambukinė matcha šluotelė. Šis rankų darbo įrankis ne tik efektyviai suplaka miltelius, bet ir padeda sukurti tą švelnią, šilkinę putą, dėl kurios ši arbata tokia ypatinga.
Elektrinis plakiklis dažnai vertinamas dėl to, jog dažnai atrodo, kad su juo matcha arbatą galima suplakti greičiau ir lengviau. Bet jis dažnai suardo subtilią matcha arbatos struktūrą – puta tampa stambi, o gėrimo skonis praranda švelnumą. Be to, elektrinis plakiklis miltelius išmaišo netolygiai ir puodelyje neretai lieka sukibusių, karčių matcha miltelių gumulėlių. O štai bambukinė šluotelė – tai patikrintas specialiai matcha arbatai plakti sukurtas įrankis, kuris leidžia išgauti idealiai glotnios tekstūros matcha.
Matcha šluotelės iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti vienodos, bet čia slypi daugiau nei manote. Vienas svarbiausių dalykų – šerelių / dantukų skaičius. Nuo šerelių skaičiaus priklauso, kaip lengvai suplaksite arbatą ir kokia bus jos tekstūra.
60–70 šerelių: tai matcha šluotelės su storesniais, standesniais šereliais. Jie mažiau lankstūs, todėl labiau tinka ruošiant tirštąją matcha arbatos versiją – koicha – kuri nėra itin populiari Europoje. Detaliau apie koicha arbatą ir jos išskirtinumus aprašiau čia. Šluotelės su mažiau šerelių įprastai yra ilgaamžiškesnės, bet labiau tinka pažengusiems, nes reikalauja tikslesnio judesio, daugiau įgūdžių.
80–100 šerelių: dažniausiai sutinkamas pasirinkimas, nes šios šluotelės yra universaliausios. Jų šereliai yra vidutinio storumo, pakankamai lankstūs ir leidžia lengvai bei greitai išgauti tinkamą ,matcha arbatos tekstūrą su puta. Puikus variantas pradedantiesiems. Mūsų siūloma bambukinė matcha šluotelė turi būtent 80 šerelių.
120 ir daugiau šerelių: tokių bambukinių šluotelių šereliai itin ploni ir lankstūs – tarsi šepetėlis. Tai leidžia ypač švelniai išplakti matcha miltelius, kad būtų pasiekta itin subtili, vientisa puta. Tokios šluotelės tinka ceremoninei arbatai ar tiems, kurie mėgsta „šilkinę“ tekstūrą. Tačiau jos jautresnės ir įprastai yra neilgaamžiškos. Japonijoje tokios šluotelės neretai yra naudojamos vos kelis kartus ir tada išmetamos.
Pamirkykite ją šiltame vandenyje prieš naudojimą (apie 1–2 minutes). Taip šereliai prasiskleis, suminkštės ir sumažės jų lūžimo rizika.
Į dubenėlį įdėkite ~1-1.5 g matcha miltelių, įpilkite apie 70–80 ml 80°C vandens.
Plakite greitai, W ar M raidės forma (arba kitaip - zig zag judesiu). Ne ratu! Taip pagriebsite visus miltelius, sumaišysite matcha arbatą iki kremiškos tekstūros ir išgausite šilkinę putą.
Išplakę arbatą šluotelę nuplaukite po tekančiu vandeniu (be muilo), ir leiskite jai natūraliai nudžiūti.
Po naudojimo: jokiu būdu neplaukite su muilu – bambukas sugeria kvapus. Tiesiog praskalaukite šiltu vandeniu. Jokiu būdu nedėkite matcha šluotelės į indaplovę.
Laikymas: jei norite, kad jūsų bambukinė šluotelė tarnautų ilgiau, laikykite ją ant specialaus stovo – jis padeda išlaikyti šluotelės formą ir neleidžia dantukams išsikraipyti.
Venkite drėgmės ir saulės poveikio: nelaikykite šluotelės spintelėje ar dėžutėje iškart po naudojimo – taip gali atsirasti pelėsis. Taip pat venkite matcha šluotelę džiovinti ant tiesioginės saulės, nes bambukas gavęs per daug staigaus karščio gali deformuotis.
Matcha šluotelė – tai ne tik įrankis, bet ir ritualo dalis. Ji leidžia lėtai, sąmoningai įsitraukti į gėrimo ruošimą, o galiausiai – mėgautis tobulu skoniu.
Yra ir daugiau įrankių, kurie itin naudingi ruošiant matcha arbatą, tačiau sakyčiau, jog jie nėra būtini, ypač pradedant matcha kelionę. Tačiau tikrai rekomenduoju kartu su matcha pirkti šluotelę.
Na o jeigu norite daugiau sužinoti apie kitus įrankius ruošti matcha arbatai, labai rekomenduoju peržiūrėti: matcha rinkiniai.