5 populiariausi receptai su matcha 2024 metais

Žalioji matcha arbata itin vertinama dėl savo supergalių daryti teigiamą įtaką nuotaikai ir smegenų veiklai. Tai parodė tyrimai, kuriuose buvo analizuojami trys matcha arbatoje esantys komponentai - l-teaninas, epigalokatechino galatas (EGCG) ir kofeinas. Svarbu tai, kad šiuose tyrimuose taip pat buvo nustatyta, jog matcha patiekta gėrimo forma (matcha arbata, matcha latte) yra efektyvesnė lyginant su matcha praturtintu maistu (pavyzdžiui, batonėliais su matcha). Nepaisant to, matcha vis dažniau naudojama ne tik gėrimuose, bet ir įvairiuose patiekaluose, desertuose. Nors matcha milteliais praturtinti patiekalai tiek daug supergalių ir neįgauna, aš juos labai mėgstu dėl kitų dalykų - unikalaus skonio, kurį suteikia matcha arbata, ir ryškiai žalios spalvos, kuri atrodo išskirtinai ir žavingai.

matcha-receptai

Jeigu nusprendėte gaminti patiekalus su matcha milteliais, rekomenduoju atkreipti dėmesį į naudojamos matcha kokybę. Įprastai patiekalams siūloma naudoti kulinarinę matcha arbatą, tačiau pravartu žinoti tai, jog kulinarinė matcha, kuri yra ženkliai pigesnė, pasižymi ir kur kas kartesniu ar net rūgštesniu skoniu, be to, turi ne ryškiai žalią, o murzinoką pilkšvai ar gelsvai žalią spalvą. Tokių miltelių turėsite dėti daugiau nei aukštos kokybės miltelių. O patieklai vis tiek gausis ne įspūdingi… Jeigu norite tikrai nustebinti namiškius, rekomenduoju rinktis aukštesnės kokybės matcha arbatą. Aukštesnės kokybės miltelių jums prireiks gerokai mažesnio kiekio ir jie suteiks patiekalui šiek tiek salstelėjusį, legendomis apipintą umami skonį bei ryyyškią žalią spalvą. Daugiau apie miltelių pasirinkimą skaitykite: kaip atskirti aukštos kokybės arbatą.

Šį kartą atrinkau penkis receptus, kurie šiuo metu itin populiarūs - įsijungi socialinius tinklus ir atrodo, jog visi tik tai ir tegamina!

 

1. Matcha energijos kamuoliukai (”matcha energy balls”)

Energijos kamuoliukai jau kurį laiką šmėžuoja internete. Ir ne veltui - jie patenkina saldumo poreikį, yra sotūs, maistingi, greit ir itin lengvai paruošiami… o svarbiausia, kiek gaminimo variacijų! Energetinius kamuoliukus galite gaminti su avižomis, įvairiausiais riešutais ir riešutų sviestu, šokolado ar kokoso drožlėmis ir dar daugiau. Visai neseniai atradau, jog jų skonis puikiai dera ir su matcha milteliais. Šie kamuoliukai puikiai tinka prieš treniruotę ar kaip greitas energijos šaltinis dienos metu.

matcha-energy-balls


Paruošimo laikas: 5 minutės
Porcijos: 8-10 rutuliukų

Ingredientai

  • 1 puodelis kokoso drožlių
  • 4 v.š. migdolų miltų
  • 2 v.š. klevų sirupo (arba pagal skonį)
  • 1 v.š. kokosų aliejaus
  • 1 v.š. matcha žaliosios arbatos miltelių
Instrukcijos
  1. Visus ingredientus sudėkite į maisto smulkintuvą ir trinkite iki vienalytės masės.
  2. Suformuokite 2,5 cm skersmens rutuliukus ir dėkite į šaldytuvą bent 1 valandai.
Patarimas: drąsiai eksperimentuokite! Aš įprastai šiuos rutuliukus ruošiu su ingredientais, kuriuos tuo metu turiu spintelėje. Pavydžiui, pridedu chia sėklų, riešutų sviesto ar datulių. Matcha rutuliukus siūlau laikyti šaldytuve, nes kambario temperatūroje jie greitai ištyžta. Juos taip pat galima užšaldyti.

2. Matcha blyneliai (”matcha pancakes”)

Blyneliai man asocijuojasi su savaitgaliais vaikystėje - būtent sekmadieniais visad pabusdavau nuo blynų kvapo, nes mama puoselėjo tokią tradiciją. Dideli, maži, ploni, stori, apvalūs ir širdeliniai, su obuoliais ir su bananais… ant stalo atsirasdavo vis kitokie blyneliai. Pastebėjau, jog matcha blyneliai pavergia širdis tų, kurie nemėgsta valgyti itin saldžiai. Matcha miteliai blynams priduoda išskirtinį poskonį, bet neprideda daug saldumo.

matcha-blyneliai

Paruošimo laikas: 20 min.
Porcijos dydis - 2-3 blyneliai.

Ingredientai

  • 1 puodelis pieno (aš naudojau avižų pieną)
  • 1 kiaušinis
  • 1 ½ puodelio avižinių dribsnių
  • 2 v.š. klevų sirupo arba medaus
  • 2 a.š. matcha miltelių
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • ½ a.š. kepimo miltelių
  • žiupsnelis druskos
Instrukcijos
  1. Persijokite matcha miltelius naudodami sietelį matcha ruošimui (tai padės išvengti nereikalingų matcha gumulėlių)
  2. Sudėkite visus ingredientus į didelį indą - pirmiausia skystus ingredientus, kad būtų lengviau išplakti. Galit panaudoti rankinį ar elektrinį plaktuvą.
  3. Atsargiai sudėkite sausus ingredientus. Viską intensyviai maišykite, kol gausite vientisą tekstūrą.
  4. Palikite tešlą keletą minučių pastovėti, kad avižos išbrinktų ir tešla taptų tirštesnė.
  5. Tuo tarpu įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies ir patepkite ją mėgstamu aliejumi ar sviestu (aš naudoju kokosų aliejų).
  6. Į keptuvę dėkite po gerą šaukštą tešlos. Kepkite 1-2 minutes, kol blynelis lengvai paruduos.
  7. Atsargiai apverskite blyną ir kepkite dar vieną minutę. Perkelkite į lėkštę.
  8. Pakartokite procesą su likusia blynelių tešla.
  9. Pridėkite mėgstamų priedų ir skanaukite.
Patarimas: vietoje avižinių dribsnių galite naudoti ir kapotas avižas. Avižų pieną galite pakeisti migdolų pienu arba bet kokiu kitu mėgstamu pienu.

3. Matcha sausainiai (”matcha cookies”)

Matcha sausainiai visad sulaukia daug dėmesio, o juos pagaminti - vienas juokas. Pateiku receptą, kuris yra man labiausiai pasiteisinęs, bet svarbu paminėti, jog šis receptas labai lankstus. Esu ne kartą gaminusi ir versiją be glitimo (maišant su migdolų miltais ir šiek tiek kokosų miltų). Taip pat į šiuos sausainius galima pridėti papildomų ingredientų - pavydžiui, riešutų ar baltojo šokolado gabalėlių.

matcha-sausainiai

Paruošimo laikas: 30 min.
Porcijos: 24 nedideli sausainiai

Ingredientai

  • 2½ puodelio kvietinių miltų
  • 2 v.š. matcha miltelių
  • 1 didelis kiaušinis
  • 1 pakelis sviesto (kambario temperatūros)
  • 1½ v.š. rudojo cukraus
  • 2 a.š. vanilės ekstrakto
  • ½ a.š. kepimo miltelių
  • žiupsnelis druskos
Instrukcijos
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 175°C temperatūros. Išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi.
  2. Dideliame maišymo dubenyje persijokite matcha miltelius ir sumaišykite sausus ingredientus: miltus, kepimo sodą, kepimo miltelius, druską. Atidėkite į šalį.
  3. Kitame dubenyje, naudodami elektrinį plaktuvą arba stacionarų maišytuvą, plakite sviestą ir cukrų, kol masė taps puri ir vienalytė (apie 1-2 minutes). Tada įdėkite vanilės ekstrakto ir kiaušinį ir dar kartą gerai išmaišykite, kol išgausite vienalytę masę.
  4. Po truputį maišydami sujunkite šlapius ir sausus ingredientus. Maišykite, kol tešla taps vientisa.
  5. Rankomis arba šaukštu suformuokite nedidelius sausainių kamuoliukus (apie 26 ml). Švelniai apvoliokite rutuliukus rudajame cukruje ir padėkite ant paruoštos kepimo skardos. Palikite atstumą tarp sausainių, kad jie galėtų išsiplėsti.
  6. Kepkite sausainius 8-10 minučių. Iškepusių sausainių centras turėtų būti minkštas, o kraštai šiek tiek parudavę. Sausainius vėsinkite ant kepimo skardos bent 5 minutes, tada juos perkelkite.
Patarimas: keptus sausainius laikykite sandariame inde vėsioje, sausoje vietoje iki 5-7 dienų.

4. Matcha dubenėlis (”matcha smoothie bowl”)

Smūčių dubenėliai jau kuris laikas yra populiarus pusryčių pasirinkimas. Norintiems kažko naujo, rekomenduoju išbandyti dubenėlį su matcha milteliais. Tai yra idealus pasirinkimas tiems, kurie ieško sveikų ir sočių pusryčių. Vaisiai, riešutai ir matcha milteliai sukuria skanų bei maistingą derinį, kuris suteiks energijos visai dienai.

matcha-smoothie-bowl

Paruošimo laikas: 15 min.
Porcija: 1

Ingredientai

  • 1 didelis bananas (geriausia šaldytas)
  • saujelė mėgstamų šaldytų uogų (puikiai tiks braškės ar šilauogės)
  • 1 puodelis špinatų
  • 1/2 puodelio graikiško jogurto
  • 1-2 datulės (arba saldiklis pagal skonį, pvz., medus arba klevų sirupas)
  • 1 šaukštas migdolų sviesto
  • 1/4 puodelio migdolų pieno (arba kito augalinio pieno)
  • 1 a.š. matcha miltelių
Instrukcijos
  1. Sudėkite visus tirštam kokteiliui skirtus ingredientus į trintuvą ir trinkite, kol gausite vientisą masę.
  2. Papuošimui naudokite šviežias uogas, vaisius, sėklas, matcha miltelius.
Patarimas: jeigu svarstote, kokie vaisiai geriausiai dera su matcha, kviečiu skaityti: 5 gaivūs vasariški receptai su matcha.

5. Dalgona matcha latė (”dalgona matcha latte”)

Matcha latte jau turbūt visiems gerai žinomas gėrimas, neprarandantis savo populiarumo dėl greito paruošimo ir išskirtinės naudos sveikatai. Matcha milteliai, vanduo, augalinis pienas ir šiek tiek saldiklio – tai viskas, ko reikia skaniam ir maistingam gėrimui. Na, o dalgona - tai patobulintas matcha latte variantas su išskirtine puria, standžia puta, kurį vis dažniau galite pamatyti socialiniuose tinkluose.

dalgona-matcha-latte

Paruošimo laikas: 15min

Ingredientai 1 porcijai:

  • 60 ml smulkaus cukraus
  • 60 ml karšto vandens
  • 120 ml tirštos grietinėlės
  • 4 g ceremoninės matcha miltelių
  • 1/2 puodelio ledo
  • 200 ml mėgstamo pieno
Instrukcija:
  1. Pirmiausia pasigaminkite cukraus sirupą – sumaišykite 60 ml smulkaus cukraus ir 60 ml karšto vandens. Aš įprastai supilu cukrų ir vandenį į stiklinį indelį su dangteliu ir purtau, kol cukrus ištirpsta. Galima naudoti ir maišytuvą.
  2. Į dubenį supilkite gautą cukraus sirupą ir tirštą grietinėlę bei įdėkite matcha miltelius. Tada elektriniu plakikliu plakite masę, kol susidarys standi puta.
  3. Į stiklinę pridėkite ledo - aš naudoju didesnius ledukus ir beriu maždaug iki pusės.
  4. Ant viršaus supilkite 200 ml mėgstamo pieno.
  5. Ant viršaus šaukštu atsargiai sudėkite plaktą matcha putą ir apibarstykite kokybiškais matcha milteliais. Skanaus!
Patarimas: dalgona matcha gali būti įvairių jūsų mėgstamų skonių ir net kelių spalvų. Pasitelkite vaizduotę ir naudokite mėgstamus sirupus ar trintas uogas.

Nepamirškite pasirinkti aukštos kokybės ceremoninę matcha ir mėgaukitės visomis jos teikiamomis naudomis!

Norite daugiau receptų ir matcha panaudojimo būdų? Sekite mus facebook, instagram ir stebėkite Holy Cup tinklaraštį.

Palikti komentarą

Komentarai yra peržiūrimi prieš paskelbiant


Atgal į viršų