Krepšelis tuščias
Žalioji matcha arbata itin vertinama dėl savo supergalių daryti teigiamą įtaką nuotaikai ir smegenų veiklai. Tai parodė tyrimai, kuriuose buvo analizuojami trys matcha arbatoje esantys komponentai - l-teaninas, epigalokatechino galatas (EGCG) ir kofeinas. Svarbu tai, kad šiuose tyrimuose taip pat buvo nustatyta, jog matcha patiekta gėrimo forma (matcha arbata, matcha latte) yra efektyvesnė lyginant su matcha praturtintu maistu (pavyzdžiui, batonėliais su matcha). Nepaisant to, matcha vis dažniau naudojama ne tik gėrimuose, bet ir įvairiuose patiekaluose, desertuose. Nors matcha milteliais praturtinti patiekalai tiek daug supergalių ir neįgauna, aš juos labai mėgstu dėl kitų dalykų - unikalaus skonio, kurį suteikia matcha arbata, ir ryškiai žalios spalvos, kuri atrodo išskirtinai ir žavingai.
Jeigu nusprendėte gaminti patiekalus su matcha milteliais, rekomenduoju atkreipti dėmesį į naudojamos matcha kokybę. Įprastai patiekalams siūloma naudoti kulinarinę matcha arbatą, tačiau pravartu žinoti tai, jog kulinarinė matcha, kuri yra ženkliai pigesnė, pasižymi ir kur kas kartesniu ar net rūgštesniu skoniu, be to, turi ne ryškiai žalią, o murzinoką pilkšvai ar gelsvai žalią spalvą. Tokių miltelių turėsite dėti daugiau nei aukštos kokybės miltelių. O patieklai vis tiek gausis ne įspūdingi… Jeigu norite tikrai nustebinti namiškius, rekomenduoju rinktis aukštesnės kokybės matcha arbatą. Aukštesnės kokybės miltelių jums prireiks gerokai mažesnio kiekio ir jie suteiks patiekalui šiek tiek salstelėjusį, legendomis apipintą umami skonį bei ryyyškią žalią spalvą. Daugiau apie miltelių pasirinkimą skaitykite: kaip atskirti aukštos kokybės arbatą.
Šį kartą atrinkau penkis receptus, kurie šiuo metu itin populiarūs - įsijungi socialinius tinklus ir atrodo, jog visi tik tai ir tegamina!
Energijos kamuoliukai jau kurį laiką šmėžuoja internete. Ir ne veltui - jie patenkina saldumo poreikį, yra sotūs, maistingi, greit ir itin lengvai paruošiami… o svarbiausia, kiek gaminimo variacijų! Energetinius kamuoliukus galite gaminti su avižomis, įvairiausiais riešutais ir riešutų sviestu, šokolado ar kokoso drožlėmis ir dar daugiau. Visai neseniai atradau, jog jų skonis puikiai dera ir su matcha milteliais. Šie kamuoliukai puikiai tinka prieš treniruotę ar kaip greitas energijos šaltinis dienos metu.
Paruošimo laikas: 5 minutės
Porcijos: 8-10 rutuliukų
Ingredientai
Instrukcijos
Patarimas: drąsiai eksperimentuokite! Aš įprastai šiuos rutuliukus ruošiu su ingredientais, kuriuos tuo metu turiu spintelėje. Pavydžiui, pridedu chia sėklų, riešutų sviesto ar datulių. Matcha rutuliukus siūlau laikyti šaldytuve, nes kambario temperatūroje jie greitai ištyžta. Juos taip pat galima užšaldyti.
Blyneliai man asocijuojasi su savaitgaliais vaikystėje - būtent sekmadieniais visad pabusdavau nuo blynų kvapo, nes mama puoselėjo tokią tradiciją. Dideli, maži, ploni, stori, apvalūs ir širdeliniai, su obuoliais ir su bananais… ant stalo atsirasdavo vis kitokie blyneliai. Pastebėjau, jog matcha blyneliai pavergia širdis tų, kurie nemėgsta valgyti itin saldžiai. Matcha miteliai blynams priduoda išskirtinį poskonį, bet neprideda daug saldumo.
Paruošimo laikas: 20 min.
Porcijos dydis - 2-3 blyneliai.
Ingredientai
Instrukcijos
Patarimas: vietoje avižinių dribsnių galite naudoti ir kapotas avižas. Avižų pieną galite pakeisti migdolų pienu arba bet kokiu kitu mėgstamu pienu.
Matcha sausainiai visad sulaukia daug dėmesio, o juos pagaminti - vienas juokas. Pateiku receptą, kuris yra man labiausiai pasiteisinęs, bet svarbu paminėti, jog šis receptas labai lankstus. Esu ne kartą gaminusi ir versiją be glitimo (maišant su migdolų miltais ir šiek tiek kokosų miltų). Taip pat į šiuos sausainius galima pridėti papildomų ingredientų - pavydžiui, riešutų ar baltojo šokolado gabalėlių.
Paruošimo laikas: 30 min.
Porcijos: 24 nedideli sausainiai
Ingredientai
Instrukcijos
Patarimas: keptus sausainius laikykite sandariame inde vėsioje, sausoje vietoje iki 5-7 dienų.
Smūčių dubenėliai jau kuris laikas yra populiarus pusryčių pasirinkimas. Norintiems kažko naujo, rekomenduoju išbandyti dubenėlį su matcha milteliais. Tai yra idealus pasirinkimas tiems, kurie ieško sveikų ir sočių pusryčių. Vaisiai, riešutai ir matcha milteliai sukuria skanų bei maistingą derinį, kuris suteiks energijos visai dienai.
Paruošimo laikas: 15 min.
Porcija: 1
Ingredientai
Instrukcijos
Patarimas: jeigu svarstote, kokie vaisiai geriausiai dera su matcha, kviečiu skaityti: 5 gaivūs vasariški receptai su matcha.
Matcha latte jau turbūt visiems gerai žinomas gėrimas, neprarandantis savo populiarumo dėl greito paruošimo ir išskirtinės naudos sveikatai. Matcha milteliai, vanduo, augalinis pienas ir šiek tiek saldiklio – tai viskas, ko reikia skaniam ir maistingam gėrimui. Na, o dalgona - tai patobulintas matcha latte variantas su išskirtine puria, standžia puta, kurį vis dažniau galite pamatyti socialiniuose tinkluose.
Paruošimo laikas: 15min
Ingredientai 1 porcijai:
Instrukcija:
Patarimas: dalgona matcha gali būti įvairių jūsų mėgstamų skonių ir net kelių spalvų. Pasitelkite vaizduotę ir naudokite mėgstamus sirupus ar trintas uogas.
Nepamirškite pasirinkti aukštos kokybės ceremoninę matcha ir mėgaukitės visomis jos teikiamomis naudomis!
Norite daugiau receptų ir matcha panaudojimo būdų? Sekite mus facebook, instagram ir stebėkite Holy Cup tinklaraštį.