5 gaivūs vasariški receptai su matcha

Labas! Tęsiu savo pažadą dalintis įdomiais ir naudingais receptais su matcha arbata. Kaip jau minėjau anksčiau, mūsų tinklaraštyje galite ne tik rasti matcha paruošimo būdus, bet ir sužinoti daugiau apie matcha naudą. Ši japoniška arbata yra unikali savo skoniu ir spalva, tad man labai patinka ją įtraukti į savo kulinarinius eksperimentus.

Šį kartą dalinuosi penkiais gaiviais vasariškais receptais. Šie receptai ne tik suteiks naujų skonių patirtį, bet ir praturtins mitybą - matcha milteliai pasižymi nauda savijautai, sveikatai ir grožiui.

matcha receptai

Ką svarbu žinoti prieš gaminant su matcha?

  • Matcha milteliai yra skirtingų rūšių. Nuo to, kokią rūšį pasirinksite, priklauso tai, kokią gausite kokybę, skonį, šviežumą ir spalvą. Plačiau apie tai galite skaityti mano anksčiau pasidalintame straipsnyje, kuriame aprašau, kaip atskirti aukštos kokybės matcha arbatą. Ruošiant gėrimus labai rekomenduoju būtent ceremoninę matcha arbatą - ceremoninė matcha įprastai nėra karti ar rūgšti, taip pat neturi dumblo ar žuvies poskonio, kuriuo įprastai pasižymi prastesni matcha milteliai. Mano nuoširdi rekomendacija - Holy Cup ceremoninė matcha.

  • Prieš gaminant su matcha, visada rekomenduoju persijoti miltelius. Šis žingsnis nėra būtinas, tačiau padeda susmulkinti sukibusius gumulėlius. Norint tai atlikti paprastai ir greitai dažniausiai naudojamas nedidelis matcha sietelis (japonų vadinamas „furui“)

  • Kad lengviau pamatuotumėte matcha kiekį - jums pravers specialus matcha šaukštelis (japonų vadinamas „chashaku“).

  • Kad vientisą masę išgautumėte lengviau, rekomenduoju iš pradžių šliūkštelti tik šlakelį pieno, išplakti matcha miltelius su matcha šluotele ir tada sumaišyti išgautą vientisą masę su likusiu pienu bei kitais produktais. Vėlgi, matcha šluotelė paruošimo procese nėra būtina, bet ji padeda išplakti miltelius iki vientisos konsistencijos. Jeigu matcha šluotelės neturite, miltelius galite plakti ir su rankiniu elektriniu plakikliu.

  • Matcha desertų pateikimui labai rekomenduoju išskirtinai atrodančius ir desertams žavesio suteikiančius puodelius. Mūsų puodelių asortimentą galite rasti čia: dvigubo stiklo puodeliai.

  • Jeigu norite įsigyti visus įrankius ir aksesuarus matcha arbatai ruošti, matcha gaminimo rinkinys yra tai, ko jums reikia. Matcha gaminimo rinkiniai mūsų svetainėje internetu. 

 

#1 Tonizuojantis matcha gėrimas

Šis klasikinis žalias gėrimas yra tobulas pakaitalas arbatai, pusryčiams ar greitam užkandžiui. Bananas suteikia natūralaus saldumo ir kreminės tekstūros, o špinatai su matcha - tai vitaminų ir mineralų bomba.

Ingredientai 1 porcijai:

  • 1 puodelis migdolų pieno (ar bet kokio kito jūsų mėgstamo pieno)
  • 1 bananas
  • 1-2 a.š. matcha miltelių (kuo daugiau miltelių, tuo intensyvesnis skonis)
  • sauja špinatų
  • 1 š. agavų sirupo ar medaus (jei norisi saldžiau)
Paruošimas:
  1. Paruoškite matcha pieną pagal patarimus straipsnio viršuje.
  2. Į blenderį supilkite matcha pieną ir sudėkite likusius ingredientus: bananą, špinatus ir saldiklį (pagal skonį).
  3. Trinkite iki vientisos kreminės konsistencijos.
  4. Pateikite gražiose stiklinėse. Klientai sako, jog mūsų el. parduotuvėje esantys stikliniai puodeliai visus gėrimus padaro dar skanesniais :)
    Patarimas:
    Jei mėgstate saldesnius kokteilius, galite dar pridėti datulių arba šlakelį klevų ar agavų sirupo. Paprastai saldumo užtenka iš bananų ir pieno, tačiau eksperimentuokite ir atraskite savo viduriuką.

     

    #2 Braškių ir bananų matcha dubenėlis („matcha smoothie bowl“)

    Vaisiais ir uogomis pripildytas matcha dubenėlis - lengvas, bet tuo pačiu sotus pusryčių pasirinkimas! Braškės ir bananai suteikia saldumo ir kreminę tekstūrą, o matcha milteliai prideda subtilaus umami skonio. Po tokių pusryčių visada jaučiuosi pilna energijos.

    Ingredientai 2 porcijoms:

    • 1 puodelis šaldytų braškių (tinka ir kitos turimos uogos)
    • 1 bananas
    • 1/2 puodelio natūralaus jogurto
    • 1/2 puodelio migdolų pieno (galite naudoti bet kokį mėgstamą pieną)
    • 1-2 a.š. matcha miltelių
    • Pagardai: dubenėlio puošimui naudokite šviežias uogas, granolą, chia sėklas - taip suteiksite patiekalui dar daugiau maistingų medžiagų ir skaidulų.  
    Paruošimas:
    1. Paruoškite matcha pieną pagal patarimus straipsnio viršuje.
    2. Į blenderį supilkite matcha pieną ir jogurtą bei sudėkite uogas ir vaisius: braškes ir bananą. Trinkite iki vientisos masės.
    3. Paruoštą masę supilkite į dubenį ir papuoškite mėgstamais pagardais.
    Patarimas:
    Jei norite gauti sodresnę ir tirštesnę tekstūrą, vietoje įprasto augalinio pieno galite naudoti tirštą kokosų pieną bei šaldytus bananus. Kaip pagardas ant viršaus puikiai tinka ir matcha milteliai. Svarbu, kad matcha būtų aukštos kokybės - ryškiai žalios spalvos ir malonaus skonio, tokio kaip Holy Cup ceremoninė matcha.

     

    #3 Tropinis matcha ir mango smūčis („mango matcha smoothie)

    Šis gėrimas jus nukels į egzotišką salą! Daug kas sako, jog mangas ir matcha yra viena iš geriausių skonio kombinacijų. Mango gaivus saldumas tampa puikia atsvara karčioms natoms, kurios būdingos žaliajai arbatai. Šį gaivinantį kokteilį būtina išbandyti karštomis vasaros dienomis.

    matcha smūčis

    Ingredientai 1 porcijai:

    • 1 prinokęs ir saldus mangas (arba puodelis šaldytų mango kubelių)
    • 1/2 puodelio kokosų pieno
    • 1-2 a.š. matcha miltelių
    • Keli ledo kubeliai
    Paruošimas:
    1. Paruoškite matcha pieną pagal patarimus straipsnio viršuje.
    2. Į blenderį supilkite matcha pieną bei vandenį ir įdėkite smulkintą mangą. Trinkite iki šilkinės konsistencijos.
    3. Į stiklines įberkite kelis ledukus ir supilkite sutrintą masę. Šiems smūčiams idealiai tinka aukštesni, didesni stikliniai puodeliai.

      Patarimas: 
      Jeigu norite super šalto kokteilio, visus ingredientus trinkite kartu su ledu, o jei nenorite itin šalto gėrimo, galite įsidėti tik keletą ledo kubelių. Jeigu norite dvispalvio ar sluoksniuoto smūčio, pradžioje plakite matcha su pienu, o mangus sutrinkite atskirai ir lėtai bei atsargiai supilkite ant viršaus.

       

      #4 Sluoksniuotas varškės desertas su matcha

      Matcha varškės desertas greitai pagaminamas, tačiau itin maistingas ir sotus! Braškės ir varškė suteikia saldumo ir sotumo, o matcha prideda unikalų gaivų poskonį. Šį desertą ypač smagu gaminti kartu su vaikais!

      Ingredientai 2 porcijoms:

      • 100 g varškės (aš naudoju 0,9 riebumo)
      • 2 v.š. natūralaus jogurto
      • 1/2 prinokusio banano
      • 4-5 sausainiai (man skaniausia su „Gaidelis“ klasikiniais)
      • Trintos braškės (ar bet kokios kitos trintos mėgstamos uogos - gali būti ir šaldytos)
      • 1-2 a.š. matcha miltelių
      • Šviežios uogos ar vaisiai papuošimui

      Paruošimas:

      1. Sutrinkite varškę su bananu ir jogurtu. 
      2. Persijokite matcha miltelius į varškės masę ir gerai išmaišykite.
      3. Į atskirą indą sutrupinkite arba sutrinkite sausainius.
      Paruoškite desertines stiklines ir sluoksniuokite:
      1. pirmas sluoksnis - žalioji varškės masė
      2. antras sluoksnis - laužyti sausainiai
      3. trečias sluoksnis - braškių ar kitų uogų tyrė
      4. jeigu liko masės, dar kartą pakartokite: vėl varškės masė, laužyti sausainiai

        Patarimas: 
        Desertą puoškite mėgstamomis uogomis ar vaisiais. Taip pat galite apibarstyti desertą matcha milteliais.
         

        #5 Matcha pieno kokteilis

        Pieno kokteilis - gėrimas, kuris turbūt visiems primena vaikystę. Tiesa, vaikystėje gerdavome saldžius braškinius ir bananinius kokteilius, o šiame kokteilyje atsiskleidžiančios matcha natos suteikia naujų potyrių.

        matcha gėrimas

        Ingredientai 1 porcijai:

        • 3 v. š. vanilinių ledų
        • 1 puodelis jūsų mėgstamo pieno
        • 2-3 a.š. matcha miltelių
        Paruošimas:
        1. Paruoškite matcha pieną pagal patarimus straipsnio viršuje.
        2. Į blenderį supilkite matcha pieną, sudėkite ledus ir trinkite, kol masė taps vienalytė.
        3. Perpilkite masę į stiklinį puodelį. Jei norite intensyvesnio skonio, ant kokteilio užbarstykite matcha miltelių.
          Patarimas:
          Avižų arba kokosų pienas kokteiliui suteiks kreminės ir sodrios tekstūros, pridės natūralaus saldumo. Taip pat tinka migdolų pienas, kuris suteiks malonaus riešutų skonio, o sojų pienas padidins baltymų kiekį. Eksperimentuokite ir išsirinkite mėgstamiausius derinius!

           

          Su kokiais vaisiais ir uogomis geriausiai dera matcha? 

          kokie vaisiai dera su matcha

          Matcha puikiai dera su įvairiais vaisiais ir uogomis. Trumpai aprašysiu, kokio skonio galite tikėtis iš kelių populiariausių kombinacijų. 


          Jeigu norisi rūgštesnio, išraiškingesnio skonio, siūlau rinktis citrusinius vaisius, tokius kaip citrinos, laimai, kivi, kurie puikiai subalansuoja matcha kartumą savo rūgštumu. Jeigu norisi daugiau gaivumo, drąsiai rinkitės apelsinus ar obuolius, kurie suteikia malonų kontrastą augaliniam matcha skoniui. Jeigu norisi švelnesnio ir saldesnio skonio, rinkitės braškes, avietes, mėlynes, šilauoges ar gervuoges. Šių uogų švelnus rūgštumas ir saldumas puikiai dera su matcha. Ananasai ir mangai suteikia egzotiško skonio. Bananai prideda natūralaus saldumo ir kreminės tekstūros.


          Vasara jau įpusėjo! Tad nieko nelaukite, išbandykite receptus ir išsirinkite mylimiausią vasaros desertą. Daugiau gardžių matcha panaudojimo idėjų galite rasti mūsų tinklaraštyje

          Palikti komentarą

          Komentarai yra peržiūrimi prieš paskelbiant


          Atgal į viršų