Tobulas matcha sūrio pyragas – net jei nemėgstate matchos

Aš pati dažnai girdžiu: „matcha - ne mano gėrimas.“ Ir vis tiek šis pyragas kažkaip patinka net tiems skeptiškiems desertų ragautojams. Jei norisi kažko įdomaus, subtilaus, ne per saldaus – labai rekomenduoju išbandyti šį receptą.

Matcha arbata vertinama jau šimtmečius, o šiais laikais matcha nauda patvirtinta ir mokslinių tyrimų. Matcha milteliai natūraliai praturtina kepinius kofeinu, antioksidantais, vitaminais (ypač B, C, E), skaidulomis, mineralais. Tai tikrai šiek tiek daugiau nei tik „graži spalva“. Nors, tiesą sakant, ta ryški, sodri žalia spalva, kurią suteikia chlorofilas, man visada kelia šypseną (ir ji itin patinka vaikams!)

Be to, matcha arbata suteikia pyragui išskirtinio skonio. Matcha skonis yra subtilus ir tuo pačiu gilus, su persimaišiomis saldumo ir kartumo turinčiomis natomis – ir tai pyragui suteikia visiškai naują charakterį.

Matcha s%u016Brio pyragas 

Kodėl verta išbandyti?

Matcha vis dažniau pastebima ir vertinama dėl savo naudingų savybių:

  • Ilgalaikė energija. Matchoje esantis kofeinas veikia daug švelniau nei kavos – suteikia energijos visai dienai, bet nėra jokių staigių pakilimų ir kritimų. Energija tiesiog „laikosi“ visą dieną.
  • Ramybė ir susikaupimas. L-teaninas, kurio gausu geros kokybės matchoje, padeda nusiraminti, bet neapsnūsti – tai labai keistas (gerąja prasme) efektas.
  • Jaunystės šaltinis. Matcha kupina stiprių antioksidantų, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais. Kasdienybėje tai reiškia geresnę odą ir mažiau nuovargio.
  • Greitesnė medžiagų apykaita. Katechinai (ypač EGCG) natūraliai skatina termogenezę – organizmas greičiau degina kalorijas. Tai viena iš priežasčių, kodėl matcha populiari ir tarp sportuojančių žmonių.
  • Švytinti oda. Pastebėjau, kad reguliariai geriant matchą, oda atrodo švytinti. Ir tai ne marketingas – antioksidantai tikrai padeda saugoti ją nuo UV daromos žalos.

Matcha sūrio pyragas

Prieš jūsų akis - geriausias matcha deserto receptas!

Pagrindui reikės:

  • 200 g sausainių (maždaug vienas pakelis jūsų mėgstamų sausainių aš mėgstu naudoti „Oreo“, bet tiks bet kokie jūsų mėgstami)
  • 60 g sviesto

Įdarui reikės:

  • 800 g kreminio sūrio („Philadelphia“ arba augalinė alternatyva)
  • 4 kiaušiniai
  • 150 g cukraus
  • 2-3 v.š. natūralaus jogurto
  • 2-3 a.š. matcha miltelių (kuo daugiau – tuo sodresnė spalva ir skonis)

Paruošimo būdas:

  1. Paruoškite pagrindą. Sausainius sumalkite iki trupinių (rankomis ar blenderiu), sumaišykite su ištirpintu sviestu ir tvirtai suspauskite kepimo formoje. Aš į pagrindą paprastai nededu matcha, bet jei norisi, jog pyragas būtų žalios vientisos spalvos – galite įberti 1–2 a.š.
  2. Paruoškite įdarą. Kreminį sūrį plakite su cukrumi, kiaušiniais ir jogurtu, kol masė bus visiškai vientisa. Įmaišykite persijotus matcha miltelius – tai labai svarbu, kad neliktų gumulėlių. Čia labai praverčia specialus mažas matcha sietelis.
  3. Kepkite.  Supilkite masę ant sausainių pagrindo. Kepkite 170°C temperatūroje apie 60min – kol kraštai bus tvirti, o vidurys dar šiek tiek virpės.
  4. Atvėsinkite. Palikite atvėsti kambario temperatūroje apie valandą. Tada perkelkite į šaldytuvą mažiausiai 4 valandoms (geriausia – nakčiai).
  5. Dekoruokite. Eksperimentuokite pyragą puošdami sezoninėmis uogomis, šokolado gabalėliais arba riešutais.
  6. Mėgaukitės. Sūrio pyragą šaldytuve galite laikyti iki 5 dienų ir kasdien lepintis saldžiu gabalėliu kartu su puodeliu mėgstamo gėrimo, man skaniausia - matcha arbata su pienu. Skanaus!


Rekomendacijos ir naudingi patarimai:

Rinkitės kokybiškus matcha miltelius

Jei norisi ne tik gražios spalvos, bet ir išskirtinio skonio bei realios naudos sveikatai – labai svarbu kokybiški matcha milteliai. Aš pati kepiniams ir gėrimams naudoju mūsų HOLY CUP matchą – dėl natūralaus chlorofilo mūsų ceremoninė matcha išsiskiria sodria žalia spalva ir tuo subtiliu, šiek tiek salstelėjusiu umami skoniu, kuris kepiniuose atsiskleidžia labai elegantiškai. Jei svarstote, kaip išsirinkti tikrai gerą produktą – čia esu detaliai aprašius visas svarbiausias detales: Matcha rinkinys: kaip išsirinkti ir į ką atkreipti dėmesį.

Naudingi matcha įrankiai kepiniams

Kad matcha pyrago masė būtų vientisa, be gumulėlių – labai rekomenduoju šiuos du įrankius: matcha sietelis ir matcha šluotelė. Bambukinė matcha šluotelė įprastai naudojama tik ceremoninei arbatai ruošti, bet aš ją sėkmingai naudoju ir kepiniuose – šluotele greitai išmaišau matchą su šlakeliu vandens, o tada įmaišau į bendrą masę.

Jeigu domitės matcha arbatos ritualu, mūsų el. parduotuvėje internetu įsigyti galite ir kitus matcha įrankius. Keramikinis matcha dubenėlis, matcha šaukštelis, matcha puodelis ir daugiau - visą asortimentą rasite čia. Rinkau asortimentą remdamasi tuo, ką naudoju pati, tad viskas patikrinta praktiškai.

Matcha rinkinys – gera pradžia ne tik desertams

Jei jaučiatės įkvėpti išbandyti ne tik pyragą, bet ir pačią matcha arbatą, o gal net pakeisti kavą į matchą – matcha rinkinys gali būti puikus pasirinkimas. Kiekvienas matcha arbatos rinkinys sudėtas taip, kad pradėti būtų lengva net ir visiškai be patirties.

Ieškote daugiau įkvėpimo?

Kviečiu užsukti į mūsų matcha tinklaraštį – ten rasite ne tik desertų receptų, bet ir idėjų rytiniams ritualams bei daugybę mažų patarimų iš mano pačios kasdienybės su matcha. 

Palikti komentarą

Komentarai yra peržiūrimi prieš paskelbiant


Atgal į viršų